Sunday, March 06, 2016

Petua menggoreng cekodok

Petua menggoreng cekodok

FYI,kalau kak nan ckp cekodok maksudnya cekodok pisang la..selain drp tu cucur...maklumla kami kan org kedah so bahasa kami adalah special...ngehngeh...so jgn nk tanya banyak..cekodok apa tu kak nan...paham naa..
Pandai pulak kami nak bagi petua bagai ni kna...kami tau cikgu win mesti tatau kan...sebab dia selalu beli cucur 2 ringgit katanyaa..ye dok cikgu...madam ctkusut kami tau dia terer sb mak mentua dia ajar..

Panjang pula mukhadimah kita hari kan...
Ok..kalau nak wat cekodok..minyak mestila panas..tp jgnla hg dok tggu dia berasap2 bagai konfem masuk terus hangit ...tak.masak...sediakan air satu cawan/bekas..so sebelum masukkan tepung yg siap diadun tu...mcm xkena ayat adun tu...lantak...so..sebelum tu bacala bismillah..pastu celup tgn dlm air dulu..
Jgn celup dlm minyak...Peringatan...pastu masuk la dalam minyak panas tadi...setiap 2/3 biji...ko celup tangan dlm air tadi..then continue...sb apa celup dlm air tu...kalau tka celup takbleh kah!,..boleh adik2 ..
Cuma kalau celup air tu..bola2 cekodok lebih nampak kebolaan diaa
..takdala nampak rupa dinosorla itikla cekodok hang tu...ada pahem? ..

Pastu dalam seminit 2 lepas tu...amik sudip...kacau skit bola2 tu...barula dia tak melekat to each other..cekodok ni bukan cucur pisang..ko masuk dlm kuali
.pastu jalan2 basuh pinggan...mai balik alihkan..no no no...bola bola tu kena dok.golek2 selalu skit...so dia jd bulat skit...pastu dlm 5-10 minit camtu...bila urat2 pisang dh nampak kt luar tu...kaler pun dah ala2 kodok...maksudnya ready to angkat laa..silalah angkat...ngam dah camtu...

Kalau adunan tak.cukup tepung...bila angkat normally dia akan kempiss...jadila kembali bentuk dinosor atau itik tadi...takdak maknanya hang dok.jaga bagai kuali tadi...hahhahhaa...kak nan pun slalu jadi mcm tu...so jgn kecewa..

Lagi satu petua...kalau kita nak tau satu masakan goreng kita dh masak.ke belum kan....contoh goreng fries ke nugget ke
Bila makanan tu dah timbul or naik atas tak dok lg mememerap kt dasar kuali tu .kaler dh tukar skit..dah masakla tu insyaAllah..kalau nak.garing tggu lama skit
Bukan apa..kami.slalu.konfius bila time msk sosej...dokla tggu tggu...pastu last skali meletup...hamik ko...barula kelam.kabut cari kicap sapu kat muka dgn harapan tka melecur bagai....huhu...pastu teringat kembali SK11.

Ok dah penat masak kan...maila kita makan...bismillah..