Tuesday, October 30, 2012

cekodok ikan bilis

first n foremost madam nak ucapkan selamat hari raya korban kepada semuabpembaca.
ewah ader ker mslhnya pembaca iteww.hoho.
yg pastinya madam dh buat satu pengorbanan besar tahun ni. bukan korban lemu tu.ni korban jiwa. semoga allah meredhai korban kita pada tgn ini dan semoga dapat bertemu lg pada thn hadapan.insyallah.

bebalik cita cekodok ni.mcm2 resepi cekodok yg kita tau kn.daripada lembut kembung kempis suma kita penah try kn.resepi cekdook pun camana kita wat mesti jadi kn sb dia tadak standard kn. semua keluarga ada versi cekodok tersendiri. satu ketika duku aku suka cekdok udang n jagung. betahun jugakla dok suka ni. cekdok masin biasa kdg2'xbrapa minat sampaila satu pagi mak.mentua aku iaitu mak encik bos wat cekodok.air panas ni.so buatvms skarang ni cekodok n menjadi pujaan hatiku sebab dia.kruk krak.

kruk krak tu rangupla sampai bunyik kruk krak bila mkn.even dah sejuk pun masih kruk.krak.kruk krak dj luar lembut di dalam.

resepi ni.
tepung
ikan bilis
bawang besar didadu.
garaam
sikit gula

semua bahan di gauk dahulu .masin garan tu agak2 ler.jgn masuk air panas dulu.

bancuh semua bahan dgn air panas betul2 panas dgn senduk kayu.
gaul ka agak2 tekstur ketul jgn lembik.tekstur yg kita bleh jemput ngan tgn bukan.sudu.
panaskan minyak.agak dah panas tu jemput dan goreng la sampai masak.pandaila.jaga api jgn sampai hangit kn.
siapla.lagi walla kalo mkn ngan kuah kacang.perghh.
tringat cucuq udan dlm pasu kt aloq staq nun bak hang.udang mesti topup lebih.
itula caranya.kalo tak jadi salahkan diri sendiri yew.jgn salahkan mak.mentuaku pulak.

selamat hari raya korban ke 4.

p/s: jiran ganu aku wat cekodok ikan bilis letak sawi dow.tu pun sedap baq hang.