Thursday, March 10, 2011

Epok - epok sayur aka karipap sayur

Semalam kata malas kan..
harini terajin plak msk ni..walhal...masakan lunch blom masak lg tu...
tak sesuwai sangat la kan..
marila cek resepi..terutamanya puan siti ...sibok dok ty aku camana wat karipap..
walhal...dia pandai masak donut...ska plak pakai word walhal skarang ni....
terimalah....epok-epok walhal karipap...

Epok-epok sayur:

inti:
udang kering
sayur sukahati...kami pakai kobis nga carrot...tp yyg asli pakai taugeh atau sengkuang...
bwg putih
sos tiram
garam
gula

Cara masak (inti sayur...serupa inti popia gak):
1 mesin udang ngan bwg putih...pastu tumis...
2 dah agak2 masak tu..masuk sos tiram skit ngan garam
3 masuk sayur2 ran...pastu
4 rasala...kalau kurang perasa tambah sukahati....sampai perasan...
5 dah siap inti...

walhal inti karipap:
kentang didadu dan direbus sampai lembut...angkat dan toskan.
bwg putih
halia
lada hitam
rempah kurma...aku ska rempah ni..tak brapa bekenan rempah kari..kalau tadak pakai jugak
daging cincang or ayam...daging lebih sedap.
bawang besar didadu
daun sup/ketumbar
cili merah didadu...hiasan semata2...kalau anak tk mkn pedas jgn boh..kalau tak bos marah 4 hari 4 malam..

Cara:
tumis halia dan bwg putih...elok diblend ke tumbuk dulu..
masuk rempah dan air skit...masuk daging cincang
masuk garam gula...agak2 masak...minayk jgn byk sgt ...kalau byk tak bagus utk kesihatan..nanti nak klim berminyak
masuk kentang yg dah direbus...
jgn tunggu lama..nanti benyek...masuk bawang dan segala hiasan dalaman tu...
tutup api kasi sejuk

Kulit epok2/karipap:
tepung
sdk garam halus
minyak panas...agak2..jgn banyak...bleh letak butter kalau rasa kaya..kalau miskin pakai minyak je...atau minyak sapi...

cara:
minyak panas..masukkan dlm tepung...pakai senduk ..panas kan...kacau2..dah agak sejuk gentel2..masuk garam..masuka air...gaul sampai mesra...bukan gaul..uli...jgn lembik kalau tak susah nak claim....
pastu canai...watla bentuk karipap...pastu bleh masak....bleh ngap...
kalau version karipap yg kaya...masuk telur rebus...masa prose sclaim tu...letak telur rebus..jgnla sebijik..sehiris = sebijik..masuk inti..pastu klaim...sedap gak...
org klantan slalu wat karipap telur...sedap gak..nanti makan ada rasa lemak di hujung...kalau takut kolestreol...silalah abaikan...
ok...

lepas ni blehla cuba puan siti atau zueyie....hehehe...
sama sama kasih ..peerasan la kan...org blum ucap trima kasih...

5 comments:

  1. ha br boleh.. ekekeke..smlm tak bole.. tp smlm komen kt bwh. harini komen kt atas... ke laptop kt umah tu bengong?

    ReplyDelete
  2. aku cume ckp, apsal karipap ko ade blinking? ape kah? ahahaha

    ReplyDelete
  3. blinkng tu aku bg star la...haha..baru ngam madam bb oi...maksudnya...sodapppp

    ReplyDelete