Friday, March 26, 2010

Makanan keturunan




Our family was inherited with this recipe...ewah...english plaks..sambal ikan bilis n kentaang....apa yg sedap sgt?!!..kentang/ikan bilis yg sentiasa crunchy...sambal yg manis2 masin...mungkin air tangan kot...

Masakan ni manjadi satu trademark bila ada any function...lagi2 function yang melibatkan perjalanan yang jauh2...mesti ada makanan ni...unutk bekalan atau dishes time pesta makan...
nampak mcm sambal biasa saja...tp masak punyala lama sambalnya ..kononnya bleh tahan la berbulan ...kalau bulan posa..makanan rugi time sahur...wajib adaa..

dulu zaman kakak aku belajar kat itm segamat..everytime balik hostel mesti dia bwk balik sana bertin2...kononnya naka makan time lauk tak sedap kat kantin la...sekali member dia mengadap dgn tin2 sekali..tak sempat nak dibuat stok...ada kalanya siap kena sembunyi...


aku penah gak bwk balik nak makan time kat ktho dulu...sekali win ngan malin pun mengadap tin aku tu...siap bwk roti sendiri tu mai makan...sekali tu jela aku bwk...malas dah kan...hehehe...
paling ngam kalau makan time baru masak...time kentang dia rangup2 n crunchy gitu..goreng telur mata nasi panas2...mmg terangkat kain la kalau makan....marveles...makanan turun temurun ni selalu sampai mesir n mekah....depa suka order mak aku masak...mak aku lak suka buat kat depa...ada sedara tu siap beli kentang n ikan bilis sendiri suh mak masak....mmg klass..